Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΤΩΝ (junk) ΓΕΥΣΕΩΝ


Κατά γενική (ομόφωνη κι από τις 3 μας) ομολογία, οι Φινλανδοί δεν το 'χαν και πολύ με τη γεύση. Τα φαγητά που είχαμε δοκιμάσει ήταν επί το πλείστον άνοστα και μάλλον αδιάφορα. Βέβαια, τι να περιμένεις από φαγητό της Εθνικής οδού;

Πολλές φορές, προμηθευόμασταν το μεσημεριανό και βραδινό μας γεύμα από σούπερ μάρκετ (ευτυχώς οι τιμές ήταν φυσιολογικές κι έτσι δεν πεθάναμε της πείνας), αλλά κυρίως, από τα μεγάλα βενζινάδικα που συναντούσαμε κάθε τρεις και λίγο. 'Hταν τα αγαπημένα μας στέκια, επειδή πρόσφεραν πλουσιοπάροχους, πλην άγευστους μπουφέδες, σε στυλ salad bar. Διαπιστώσαμε (όχι σκόπιμα όμως! αν και το κάναμε μια-δυο φορές) ότι μπορούσες μάλιστα στη ζούλα, άνετα, να ξαναγεμίσεις τη μερίδα σου, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Οι Φινλανδοί πελάτες, δεν πιστεύω ότι θα σκέπτονταν ποτέ να κάνουν κάτι τέτοιο. Ήταν πάντα ήσυχοι και διακριτικοί (σε αντίθεση με το ελληνικό θορυβώδες ταμπεραμέντο, που σαν γνήσιες απόγονοι των Ελ, το διαθέταμε σε αφθονία κι εμείς...)

Χαράς ευαγγέλια, όταν πετυχαίναμε στο δρόμο μας
το αγαπημένο μας βενζινάδικο, ABC!

               Kοντά στο ταμείο του βενζινάδικου-restaurant, που τα 'χει όλα και συμφέρει...


Δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε ότι το τοπικό (τυποποιημένο) πιο δημοφιλές γλύκισμα, που δεν είχαμε ξαναδεί πουθενά αλλού -σε τόσο μεγάλη συχνότητα και παραλλαγές-, ήταν λαστιχωτές, μαλακές, γεμιστές μπάρες γλυκόριζας. Εκ πρώτης όψης, φαίνονταν σαν σοκολάτες -σιγά μην καταλαβαίναμε άλλωστε τι σημαίνει Lakritsi (= γλυκόριζα). Αν μάλιστα σου 'χε τύχει ποτέ ήδη να έχεις δοκιμάσει καραμελίτσες γλυκόριζας, τότε πιθανόν να είχες πάθει μόνιμο σοκ και αηδία, λόγω της ιδιόρρυθμής της γεύσης. Όμως μετά την πρώτη δοκιμή, διαπιστώσαμε ότι τα γλυκάκια αυτά ήταν άκρως εθιστικά! Σε άλλη περίσταση, πετύχαμε κομματάκια γλυκόριζας, ακόμα και σε παγωτό ξυλάκι.

Για να χορτάσει το μάτι, μιας και στην Ελλάδα λίγο δύσκολο να βρεθεί αυτή η τοπική λιχουδιά, ιδού τα lakritsi που δοκιμάσαμε, για τα μάτια σας και μόνον.


Bonus foto: αν και αρχικά νομίζαμε ότι επρόκειτο για άλλο ένα τοπικό προϊόν, τελικά πρόκειται για παιδικό γλυκάκι, από Τουρκία μεριά. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως προκαταρκτικό επιδόρπιο, προκειμένου τα παιδιά σας, αντικρίζοντας τον τρομακτικό Bebeto, να φάνε όλο το φαΐ τους....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου