Kατά το μεσονύκτι, επιτέλους άφιξη στον προορισμό μας. Μια όμορφη, χαμογελαστή ταμπέλα μας υποδέχτηκε με την επιγραφή Tervetuloa (καλωσήρθατε) κι είναι μια από τις ελάχιστες λέξεις που μάθαμε στα φινλανδικά, μιας και τη βλέπαμε συνέχεια. Εκεί κοντά ήλθε η ώρα για την πρώτη μας διανυκτέρευση στας φινλανδικάς εξοχάς, πάντα μέσα στο αυτοκίνητο.
Όσες πινακίδες με τοπωνύμια πετύχαμε στους δρόμους μέχρι εκείνη τη στιγμή, τόσο στο Ελσίνκι όσο και παραέξω, είχαν διπλή ονομασία, τόσο στα φινλανδικά όσο και στα σουηδικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα νότια και δυτικά παράλια της Φινλανδίας, γιατί σε μεγάλο ποσοστό, οι πληθυσμοί εκεί μιλούν σουηδικά. Κάποιες ελάχιστες περιοχές στην ενδοχώρα, έχουν κι αυτές ως επίσημή τους γλώσσα τα σουηδικά. Η Φινλανδία άλλωστε μέχρι το 1809 αποτελούσε τμήμα της Σουηδικής Αυτοκρατορίας.
Όμως μετά την κήρυξη του πολέμου το Σεμπτέμβριο του 1808 από την Ρωσική αυτοκρατορία, που είχε κάργα επεκτατικές τάσεις, τα φινλανδικά εδάφη πέρασαν στην κυριαρχία της. Έτσι λοιπόν ακόμα κι οι Ρώσοι είχαν κάνει το πέρασμά τους από αυτές τις περιοχές, οπότε στο τσακίρ κέφι βλέπεις και option ρωσικής γλώσσας σε φινλανδικά sites στο ιντερνετ, ή ακόμα και σε καταλόγους εστιατορίων (μάλλον πιο πολύ για τουριστικούς λόγους θα τα βλέπεις, τώρα που το καλοσκέπτομαι...)
Bέβαια στο παρελθόν, από την ανακήρυξη της Φινλανδίας ως ανεξάρτητου κράτους to 1917 και μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Φινλανδία και Ρωσία ήταν οι χειρότεροι εχθροί, με αποτέλεσμα συνεχείς πολεμικές συρράξεις.
Μετά τη λήξη του Ρωσοφιλανδικού πολέμου του 1939, υπογράφηκε το 1940 το σύμφωνο Ειρήνης της Μόσχας. Η περιοχή του Hanko παραχωρήθηκε στους Σοβιετικούς για 30 χρόνια, για να εγκατασταθεί εκεί ναυτική βάση. Το Δεκέμβριο του 1941 οι Σοβιετικοί αποχώρησαν, και πήραν τη θέση τους γερμανικά στρατεύματα. To 1944 που ξεκουμπίστηκαν κι αυτοί, οι παλιοί στρατώνες μετατράπηκαν σε φυλακή και τόπο κράτησης.
H τοποθεσία γύρω από το Ηanko, ήταν εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας, γι' αυτό κι έχουν γίνει σε τούτα μέρη πάμπολλες μάχες ανά τους αιώνες, που έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην ευρύτερη περιοχή. Ερείπια από στρατώνες που ρημάζουν, κανόνια, πυροβολεία...
Μake love, not war...
Και πάμε στο σήμερα. Το Hanko (Hangö στα σουηδικά) βρίσκεται πάνω στην ομώνυμη χερσόνησο κι είναι το νοτιότερο ακρωτήρι της Φινλανδίας, αποτελεί δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό με ατελείωτες αμμώδεις παραλίες. Τον 19ο αιώνα ήταν τόπος παραθερισμού για τους Ρώσους λεφτάδες, γιατί φιλοξενούσε τα top λουτρά και σπα της εποχής.
Έχει τουριστικές υποδομές για όλα τα γούστα: ανακατασκευασμένες αρχοντικές βίλες, που λειτουργούν ως πλέον ως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, (με πιασιάρικα γυναικεία ονόματα,όπως Villa Tellina, Villa Thalatta, Villa Eva) αλλά και οργανωμένα camping για πιο χύμα καταστάσεις
(χύμα για τα φινλανδικά δεδομένα, δηλ. κυρίως με ξύλινα σπιτάκια, όχι μόνο με αντίσκηνα...)
Η μητρική γλώσσα του 46% του πληθυσμού στο Hanko είναι τα σουηδικά.
Από το λιμανέτο του Hanko ξεκίνησαν στα τέλη του 1800 πολλές Οδύσσειες ξεριζωμένου, ταξίδια προς Αμερική και Καναδά κατά την περίοδο της μεγάλης μετανάστευσης, για χιλιάδες Φινλανδούς εμιγκρέδες.
Αν όλα αυτά τα ξέραμε όσο ήμασταν στην πόλη, πιθανώς να της δίναμε περισσότερη σημασία και να την εξερευνούσαμε καλύτερα. Αυτό που αντικρύσαμε τη μέρα, δεν ήταν κι άσχημο μεν, αλλά δε μας συγκλόνισε κιόλας, δε.
Αυτή τη θέα αντικρίσαμε με το πρωινό ξύπνημα και κατευθείαν πήγαμε για καφέ,
φρεσκάρισμα και κοζάρισμα τοπικών αγοριών
Και χωρίς χρονοτριβή, εξερεύνηση by car στην πόλη.
Ανεβαίνοντας στον πύργο-δεξαμενή απολαμβάνεις πανοραμική θέα της περιοχής (είναι επισκέψιμος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κι έχει και κυάλια, α λα Λυκαβηττός.) Η ανακατασκευή του πύργου έγινε υπό το σχεδιασμό του Bertel Liljeqvist (εξπέρ σε εκκλησιαστικά κτίρια) όπως κι άλλες παρεμβάσεις στην πόλη.
Σε κοντινή σχετικά ακτίνα, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηanko, στο νησί Bengtskär (το οποίο είναι και το νοτιότερο κατοικημένο νησί της Φινλανδίας) βρίσκεται ο μεγαλύτερος φάρος της Σκανδιναβίας.
Ο φάρος αποτελεί τουριστική ατραξιόν κι έχει μετατραπεί σε μουσείο (σιγά μην πηγαίναμε).
Όσο για το Neljän Tuulen Tupa που μας είχε συστήσει ο Timo, τελικά τι να 'ταν αυτό;
Μετά από τόσο καιρό και για τις ανάγκες αυτού του κειμένου, είπαμε να το ψάξουμε. Είναι λοιπόν τουριστικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, youth hostel, camping, ξύλινες καλύβες, χώρους για να στήσεις το τσαντίρι ή να παρκάρεις το τροχόσπιτο, σάουνα (το απόλυτο φινλανδικό must), εστιατόριο, χώρο για συνέδρια-γάμους,γιορτές,βαπτίσεις, ακόμα και parking για νταλικιέρηδες, και σίγουρα φαντάζομαι κι άλλα πολλά, που δεν τα είδαμε!
Άλλωστε ήμασταν εντελώς φευγάτες. Ακόμα και να επισκεπτόμασταν το camping αυτό, δεν έπαιζε να αράξουμε εκεί. Κι έτσι μετά το πρωινό μας καφεδάκι και μια σύντομη αυτοκινητοβόλτα δεν χάσαμε καιρό και κινήσαμε για άλλες πολιτείες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου