Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

TO ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΤURKU


To μόνο που ξέραμε εκ των προτέρων για το Turku κι είχαμε βαλθεί να το εντοπίσουμε, ήταν ένα κτίριο που είχε σχεδιάσει το 1927 ο διάσημος Φινλανδός αρχιτέκτονας Alvar Aalto και φιλοξενούσε το Δημοτικό Θέατρο του Turku. Φωτογραφία του δεν είχαμε δει ποτέ, διεύθυνση δεν είχαμε, άρα ψάχναμε στα τυφλά.

Tελικά εντοπίσαμε εύκολα το Δημοτικό Θέατρο του Turku (Turun kaupunginteatteri). Όμως, όπως διαπιστώσαμε τώρα, για τις ανάγκες αυτού του κειμένου, δεν ήταν το κτίριο που ψάχναμε!


Το συγκεκριμένο οικοδόμημα σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες A. Hytönen, Risto-Veikko Luukkonen και Helmer Stenroos και η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1961. Σ' αυτό μεταστεγάστηκε το παλαιό Δημοτικό Θέατρο, (που βρισκόταν αρχικά στο κτίριο που είχε κτιστεί από τον Aalto), έπειτα από την ολοκληρωτική καταστροφή που έπαθε μετά από πυρκαϊά.

Είναι πάντως ένα κτίριο που παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Φινλανδίας. Ήταν μάλιστα μέχρι το 2013, το παλαιότερο Δημοτικό Θέατρο στη Φινλανδία, που το διαχειριζόταν επί 67 συναπτά έτη ο δήμος, από το 1946 δηλαδή που εγκαινιάστηκε. Τα πράγματα όμως άλλαξαν κι έτσι από την αρχή του 2014, το  Turun kaupunginteatteri έχει περάσει πλέον σε χέρια ιδιωτών. Έχει 3 αίθουσες, την κεντρική σκηνή χωρητικότητας 654 ατόμων κι άλλες δύο αρκετά μικρότερες, η μια εκ των οποίων σε στυλ "θεάτρου τσέπης". Οι πρεμιέρες ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 8-10 το χρόνο και το θέατρο φιλοξενεί 100.000 επισκέπτες ετησίως!


Η Ιβάννα ανέλαβε την αποστολή να φωτογραφίσει μέσα-έξω το θέατρο, νομίζοντας ότι πρόκειται για δημιουργία του Aalto. Βολτάροντας στο εσωτερικό του κτιρίου, είδε να πωλείται κοντά στα ταμεία ένα cd που αμέσως της έκανε το κλικ. Föribeat - 60's Beat - Ferry Music From Turku έγραφε στο εξώφυλλο και σιγά μην το άφηνε να της ξεφύγει!


Μετά την πρώτη ακρόαση, διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο κυρίως για διασκευές ξένων επιτυχιών της εποχής εκείνης. Δε μας χάλασε. Τα λίγα καθαρά φινλανδικά tracks όμως, ήταν ένα κι ένα! Το cd αυτό έκτοτε το αγαπήσαμε, γι' αυτό κι αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό για τις αυτοκινητοβόλτες μας, ειδικά αυτές που γίνονται σε βουναλάκια και δασάκια.


Όμως άραγε, ποιο να ήταν το κτίριο του Aalto; Αυτό το κάτασπρο κουτί ήταν τελικά, και σ'αυτή τη φωτογραφία σίγουρα δε γεμίζει το μάτι.
             Lounais-Suomen Maalaistentalo. Φιλοξενούσε μέχρι το 1946 το Δημοτικό Θέατρο.

                                               Η κάτοψη του πρώτου ορόφου (1928)

Lounais-Suomen Maalaistentalo είναι η ονομασία εν λόγω του κτιρίου στα φινλανδικά, ενώ στα αγγλικά Southwestern Finland Agricultural Cooperative Building. Σε περίπτωση που θέλει κανείς να το επισκεπτεί, βρίσκεται στην οδό Humalistonkatu 7. Το κτίσιμό του ανατέθηκε στον Aalto μετά τη νίκη του σε διαγωνισμό.

Πρόκειται για ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, που στην αρχική του μορφή φιλοξενούσε εκτός από το θέατρο (496 θέσεων, σχεδιασμένο σε στυλ κλασικού αμφιθεάτρου, με τη είσοδο στον κυρίως χώρο να γίνεται μέσω τούνελ), ξενοδοχείο, το εστιατόριο Itämeri (η Βαλτική θάλασσα), μαγαζιά, διαμερίσματα και τράπεζα. Μέχρι κι ο ίδιος ο Aalto είχε εγκατασταθεί για 5 χρόνια σ'αυτό το multiplex. Στη σημερινή του μορφή το οικοδόμημα, διατηρεί ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία από τον αρχικό σχεδιασμό του Aalto. Η πρόσοψη είχε πολλά νεοκλασικά στοιχεία, που όμως απαλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανέγερσης, γιατί η μόδα είχε αλλάξει και ακολουθούσε πλέον τις τάσεις του Ρασιοναλισμού. Oι εσωτερικοί χώροι, που σε μεγάλο ποσοστό είχαν επιμεληθεί από τον ίδιο τον Αalto, εδώ και καιρό δεν έχουν τίποτα που να τον θυμίζει...

Το κτίριο είχε υποστεί πολλές φθορές και ταλαιπωρία στην πάροδο των χρόνων, με αποτέλεσμα να υποπέσει σε παρακμή. Όμως την κατάσταση ανέλαβε να σενιάρει το Ίδρυμα Alvar Aalto, κάνοντας εκτεταμένη μελέτη αποκατάστασης το 2003. Η εξ΄ολοκλήρου ανακαίνιση του κτιρίου συντελέστηκε με ταχύτατους ρυθμούς και το 2005 ήταν πλέον γεγονός!

Τα διαμερίσματα, αποτελούν πλέον μόνο το 1/3 του κτιρίου. Μεγάλο μέρος του έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο, το Apple Hotel, ενώ εκτός από γραφεία και καταστήματα, φιλοξενεί στο 2ο όροφο και δύο οίκους ευγηρίας.

Ψάχνοντας πληροφορίες για την τωρινή κατάσταση του άλλοτε κραταιού κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, ανακαλύψαμε τον  Stefan που είναι φανατικός θαυμαστής του Aalto, κι εξιστορεί την επίσκεψή του στο  Lounais-Suomen Maalaistentalo στο προσωπικό του blog , αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο έργο του μεγάλου Φινλανδού αρχιτέκτονα.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο του Aalto στο Turku, είναι τα γραφεία της Turun Sanomat, της μεγαλύτερης εφημερίδας της ευρύτερης περιοχής, και της 3ης μεγαλύτερης στην φινλανδική επικράτεια. Κτίστηκε το 1929 και εδρεύει στην οδό Kauppiaskatu 5. Όσοι πιστοί προσέλθετε...

                                                   Τα γραφεία της Turun Sanomat


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου