Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΕΝΑ ΓΕΛΑΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ TURKU


Κατά το απογευματάκι, άφιξη στο Turku. Εντυπώσεις; Χμ... λίγο άνοστες στην αρχή. Αλλά ας πάμε πρώτα σε κάποια ιστορικά στοιχεία, για να αλατοπιπερώσουμε λίγο την πρώτη γεύση.

To Turku (σουηδική ονομασία Åbo) είναι η 5η μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας. Έχει και το σουηδικό όνομα αλλά και τη χάρη, γιατί ένα μικρό, αλλά όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό των κατοίκων του, μιλάει τη σουηδική ως μητρική γλώσσα. Άρχισε να κατοικείται κατά τον 13ο αιώνα, και για πολλά χρόνια ήταν η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, υπήρξε πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Διαθέτει και λιμάνι, με τακτικές συνδέσεις στα γύρω νησάκια αλλά και με τη Σουηδία.

Ίσως το Τurku να είναι τελικά αδιάφορο (καλά βέβαια, πολύ που το είδαμε, αλλά και πάλι...), γιατί είχε συντελεστεί, όπως και στην Ελλάδα, οικοδομικό έγκλημα, κατά τις δεκαετίες 1950-1960, για να χτιστούν αβέρτα πολυκατοικίες και αυτοκινητόδρομοι. Κατεδαφίστηκαν πολλά κτίρια αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, χωρίς επάξιους αντικαταστάτες, αλλοιώνοντας δραματικά την φυσιογνωμία της πόλης.

Τα top αξιοθέατα στο Τurku είναι ο Καθεδρικός Ναός, (πρόκειται για τον πιο σημαντικό ναό της Φινλανδίας, τόσο από ιστορική όσο κι από αρχιτεκτονική άποψη, κι αποτελεί έδρα του αρχιεπισκόπου της Eυαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φινλανδίας) και το μεσαιωνικό κάστρο, που κτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα και φιλοξενεί ιστορικό μουσείο -που παρουσιάζει την ιστορία της περιοχής του Turku, από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα, όπως και αναδρομικές εκθέσεις.
Kανένα εκ των δύο δεν επισκεπτήκαμε...

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που το Τurku ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις μετοχές του, καθώς εδώ και χρόνια είναι δημοφιλέστατος προορισμός για τους μουσικόφιλους, και ειδικότερα για τους ροκάδες. Το παλαιότερο ροκ φεστιβάλ της Ευρώπης, που οργανώνεται κάθε χρόνο στο Turku, το Ruisrock, έχει την πρωτοκαθεδρία, με πληθώρα άλλων φεστιβάλ σε εξέλιξη να ακολουθούν κατά πόδας, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη και τα ντεσιμπέλ.

To Turku αποτελεί λοιπόν την "πολιτιστική πρωτεύουσα της Φινλανδίας". Απ' ό,τι φαίνεται, είχε και τα φόντα, το 2011, να διατελέσει επάξια και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οff topic με το Turku, αλλά σχετικό: Αυτό που δεν ξέραμε, ήταν ότι η καθιέρωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (η αρχική ονομασία του ήταν Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πόλη) ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη το 1985, με πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα την Αθήνα!


Επιστροφή και πάλι στο Τurku. Κατά μήκος του ποταμού Aura, που κυλάει μέσα στην πόλη, υπήρχαν πολλά ποταμόπλοια που είχαν μετατραπεί σε καφέ-μπαρ- εστιατόρια. Φυσικά δεν παραλείψαμε να κάνουμε μια στάση σε ένα από αυτά για χαλαρό καφεδάκι, ξεκούραση (απ'το πολύ καθισιό) και μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου