Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΛΗΜΕΡΙΑ (3. Το ξενοδοχείο Μετροπόλ)



Το διάσημο και πανέμορφο ξενοδοχείο Μετροπόλ βρισκόταν σχεδόν στον ίδιο δρόμο με το δικό μας το τσαντίρι, γι' αυτό κι όποτε βγαίναμε παγανιά το συναντούσαμε μπροστά μας. Είναι ένα ιστορικό κτίσμα με πολλές ξεχωριστές μικρολεπτομέρειες στην πρόσοψή του. Δυστυχώς δεν το είδαμε από μέσα, αν κι η Ιβάννα λιγουρευόταν έστω μια διανυκτέρευση.


Αντιγράφουμε από τα παλιά τεφτέρια:

Ξενοδοχείο Μετροπόλ: σε σχέδια του Ουίλιαμ Ουόλκοτ, χτίστηκε ανάμεσα στο 1899 με 1905. 'Εχει φιλοξενήσει μέχρι και τον Μάικλ Τζάκσον (λέει ο τουριστικός οδηγός). Για το εσωτερικό του δεν έχουμε άποψη, γιατί δεν το επισκεφτήκαμε. Η πρόσοψή του είναι ναι μεν πολύ ωραία, (στην κορυφή της έχει το έργο του Μιχαήλ Βρούμπελ, με τίτλο "Η μακρινή πριγκίπισσα") αλλά δεν σε προιδεάζει για υπερβολική χλιδή. Για να το έχει διαλέξει όμως ο Μάικλ, κάτι θα 'ξερε...


Ποια να 'ταν τελικά η μακρινή πριγκίπισσα; Αυτή
         ή μήπως αυτή; Η δεύτερη μπα, δε νομίζω. Σαν πολλή ψυχεδέλεια να διακρίνω....


Παρατηρώντας την πρόσοψη λίγο παρακάτω, διακρίνουμε γραμματοσειρές στα κυριλλικά. Εδώ μιλάει με γρίφους ο γέροντας γιατί δε μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τας γραφάς. Με τα φτωχά μου ρώσικα κάτι πιάνω για Λένιν και προλεταριάτο (!!.....)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου